19 Kasım 2016 Cumartesi

Efsane Damalı; Hırvatistan

Bazi takimlar vardır, favori olmamasina; kupaya uzanamayacagi herkesce bilinmesine ragmen oyunuyla, kadrosuyla bir şekilde sempati toplar. Bu tanim yıllarca Ispanya milli takimi için yapildi. Her turnuvada “Acaba” ile ”  Kadrosundaki yildizlardan kimsenin suphesi olmamasina ragmen 1964’den 2008’e kadar bekledi Ispanyollar. Sonrasi ise malum…
Hirvatistan bu isim ve efsane damali formasiyla henuz cok yeni olsa da, futbol kulturu bir o kadar koklu. Zira izleri Yugoslavya‘nin basarilarla dolu gecmisinde rahatca gorulebilir.
Yine de ulkenin kendi basarilari icin de cok uzaga gitmeye gerek yok. Turk futbolseverlerin Vlaovic‘in goluyle de hatirlayacagi gibi, 96 Avrupa Sampiyonasinda Ingiltere’de yerlerini almislardi bile. Bu arada futbol federasyonunun 1992’de kuruldugunu da belirtmek gerekir. Sadece 4 yil icerisinde bir savastan cikip, buyuk bir turnuvaya katilmaya hak kazanmak bile buyuk basari iken gruplardan cikabilmeyi de basarmislardi. Yine o yillarda turnuvanin simdiki gibi 24 degil 16 takimla yapildigi notunu da duselim.
Zvonimir bobanAlen BoksicDavor Šuker ve Robert Prosinecki gibi yildizlardan kurulu efsane jenerasyonun asil patlamasi ise iki yil sonra geldi. Fransa’daki dunya kupasinda gozler Michael Owen, Zinedine Zidane ve Ronaldo gibi isimlerdeyken, Hirvatlar ceyrek finalde Euro 96 sampiyonu Almanya’yi 3-0 ile gecerek dunya ucunculugune kadar ilerlediler. Ustelik Alen Boksic sakatligi nedeniyle turnuva kadrosuna alinmamisken.
croatia2
Efsane jenerasyonun yerininin doldurulmasi pek de kolay olmadi. Bosko Balaban ve Ivica Olic ise bayragi devralacak yildizlardi; ancak pek de oyle olmadi. Ozellikle Balaban beklenini veremeyince Hirvatistan’in eski altin jenerasyonunu arayacagi belli oldu. Bir kac yil icerisinde yildizlasan, Arsenal‘e kadar da yukselen Eduardo ise yasadigi buyuk sakatliktan sonra hic bir zaman eskisi gibi olamadi.
90’larin ikinci yarisindaki o parlak donemden 2000’lerde eser kalmadi. 2000 ve 2010’a katilamadilar; 2002, 2004, 2006 ve 2014’de grup asamasini gecemediler; 2008’de ise ceyrek finalde Turkiye’ye hepimizin hatirladigi gibi cok dramatik bir sekilde elendiler…
bu yaz duzenlenen turnuvada, yine en iddiali takimlardan biri olmalarina ragmen yine son 16’yi gecemediler.
Ancak;
Luka Modric, Marko Kovacic ve Ivan Rakitic orta sahasi; Mario Mandzukic, Nikola Kalinic forvet hattiyla eski gunlerine donme noktasinda muhtesem bir kadroya sahipler tekrar.
Bu arada vedran corluka, dejan lovren ve ivan perisic gibi isimler de hemen her takimin kadrosunda gormek isteyecegi kalitedeler.
rakiticmodric-cropped_1ujvulim8mr381etph02rewm44
Gelecek ise daha da parlak. Alen Halilovic, Ante Coric ve Marko Pjaca daha simdiden yildiz olarak degerlendiriliyor. Pjaca Juventus‘a 23 milyon euro karsiliginda transfer olmusken, Coric de ligde firtina gibi esiyor.
2018 Dunya Kupasi ve 2020 Avrupa Sampiyonasi sonucunda kupa Zagreb’e giderse kimsenin sasirmamasi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder